Hoe ik van veilig op de bank naar een gevoel van vrijheid schaatste – en hoe jij ook je gedachten kunt omvormen

Vorige week was Nederland omgetoverd tot een magisch winterwonderland. Een goed pak poedersneeuw en vele sloten, plassen en meren waren dichtgevroren. Heel Nederland genoot. Eindelijk kon ik schaatsen op de Kagerplassen. 

Maar durfde ik het eigenlijk nog wel? Kan ik na al die jaren nog wel schaatsen? Straks zak ik door het ijs? Ga ik voor al die mensen plat om mijn gezicht? Is het wel verstandig nu ik ondernemer ben, en er gebeurt iets? Naarmate ik ouder word, zie ik steeds meer de gevaren. Mijn hoofd maakte overuren met al deze gedachten. 

Schaatsen op de Kagerplassen

Wat zijn gedachten eigenlijk? 

Het hart pompt, de nieren maken urine en je brein maakt gedachten. We hebben meer dan 40.000 gedachten per dag. Van deze gedachten zijn er 95% onbewust (dat is maar goed ook, anders zou het wel heel druk worden in mijn hoofd :-)). De hele dag door ontstaan er allerlei gedachten in ons hoofd.

Jelle Hermus vergelijkt gedachten met scheetjes in zijn boek ‘Leven met de wind mee’. Ze zijn net zo vluchtig en ongrijpbaar. Hilarische vergelijking. Het is dus een feit dat je gedachten hebt. Ze komen en ze gaan.

Jouw brein wil je beschermen

Van oudsher zijn wij mensen gericht op overleven, omdat er vroeger veel gevaar op de loer lag. Vandaag de dag is het veel veiliger, maar toch zijn we geprogrammeerd om gevaar te vermijden en voorzichtig te doen. Je kunt niet bepalen wat je denkt. 

Soms ontstaat er nu eenmaal een gedachte die je de stuipen op het lijf jaagt (zoals door het ijs zakken). Onze hersenen werken zo, en daar is niets mis mee. Het behoed je namelijk ook bij echt gevaar.

Je hersenen herkennen een situatie (onbewust) die zich eerder heeft voorgedaan en wil herhaling voorkomen. In mijn geval wilde ze mij beschermen tegen het vallen op het ijs. Dat is best hard namelijk en dat weet mijn lichaam nog. Daardoor kreeg ik de gedachte: blijf maar lekker veilig op de bank zitten met een kopje thee. 

Gedachten zijn net echt

Een gedachte is maar een gedachte. Dat klinkt simpel en zo is het ook. De werkelijkheid is dat onze gedachten ons behoorlijk kunnen raken en ons van streek maken. Dat komt omdat wij vaak onze gedachten geloven. Alleen niet iedere gedachte die voorbij komt sluit aan bij de werkelijkheid. 

Bijvoorbeeld mijn gedachte dat ik door het ijs kan zakken. Je hersenen zijn in staat om het zich voor te stellen, waardoor het heel echt lijkt. Je brein maakt geen verschil tussen reëel gevaar zoals een levensbedreigende situatie, en niet reëel gevaar. In mijn hoofd zie ik me ook echt vallen, door het ijs zakken en kan ik de paniek voelen. 

Er is echter een verschil in hoe iets echt is en hoe we denken dat het is ….het zit puur in je hoofd. Gedachten zijn tenslotte maar gedachten. 

Stop met het geloven van iedere gedachte

Je kunt (met wat oefening) zelf bepalen welke gedachten je wilt geloven en welke gedachten je laat gaan. Net als je scheetjes die ook weer verdampen alsof ze er nooit zijn geweest. Je bepaalt zelf wat je aanneemt als ‘waar’. Veruit de meeste gedachten zijn onzin. Je kunt ze simpelweg negeren. En door ze niet te geloven kun je zelf bepalen hoe je je wilt voelen.

De manier waarop je denkt, bepaalt jouw geluksgevoel

Ik heb zondagmorgen mijn gedachten: dat ik kon vallen, niet meer kon schaatsen, door het ijs kan zakken, laten opkomen en weer laten gaan. Ik heb mijn schaatsen omgebonden en heb heerlijk geschaatst. Wat was het mooi en wat voelde ik een enorme vrijheid. Vrij van gedachten en gewoon één zijn met de natuur. 

Als je ergens anders over denkt, krijg je ook een ander gevoel. In precies dezelfde situatie is HOE je er over denkt bepalend voor hoe je je voelt. Dat is een inzicht die ik je graag wil meegeven. 

Ook behoefte aan meer vrijheid?

Merk jij ook dat je veel in je hoofd zit. Ben je benieuwd hoe je je gedachten óók voor je kan laten werken? Begin maart start ik een pilot voor mijn onlineprogramma “Meer rust in je hoofd”. Ik bied dit tegen een heel aantrekkelijke prijs aan, omdat het voor mij de eerste keer is. Ik neem je mee en geef je inzichten in hoe het in jouw hoofd werkt en wat positieve gedachten met je kunnen doen, zodat ook JIJ vrijheid gaat ervaren. Net als ik op mijn schaatsen. Klik hier voor meer informatie over mijn onlineprogramma. Ik verwelkom je graag.   

Over de auteur

Bianca Van Harskamp  -  Mijn missie is dat mensen meer positiviteit gaan ervaren in hun leven. Ik ben er van overtuigd dat er zoveel meer potentie in de mens zit, dan we nu laten zien. Zoek meer de connectie met je hart en laat je minder leiden door je hoofd. Dat is de weg naar meer vrijheid en geluk. Jij staat aan het roer van jouw leven. Ervaar en geniet!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>